Mátraházai Üdülőház

Közel van

A Mátra

 

A Mátra, az Északi-középhegység egyik, vulkanikus eredetű tagja, amely 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk között. Itt található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes (1014m) és a Galya-tető (965m). A 100 legmagasabb magyar hegycsúcs között 26 mátrai található, ezzel a 2. helyezett átlagmagasságban a Bükk után. A Kárpátok belső vulkáni övezetéhez tartozik. Kiterjedése kelet-nyugati irányban 40-50 km, észak-déli irányban 15-22 km. A Mátra és egyben hazánk legmagasabb csúcsa a Kékes, amit a nemzeti színűre festett kő jelez. A napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000-et. Különösen magas a napsütéses órák száma szeptember-októberben és januártól - március végéig. A hőmérséklet napi ingadozása kiegyenlített, nyáron általában nem haladja meg a + 26 fokot, míg télen nem süllyed – 15 fok alá. Hegyvidéki sajátosság, hogy alacsony a páranyomás és magas a nedvességtartalom. A légnyomás 10 % - kal alacsonyabb, ingadozása viszont kiegyenlített. A levegő por-és pollenszegény, a háziporatka ezen a magasságon már nem él meg. Ideális paraméterekkel rendelkezik a tüdőbetegségek gyógyításához szubalpin klímája és tiszta levegője miatt.

Gyógyturizmus:

Bükkszék - Salvus víz

Bükkszék gyógyító hatású vizét Salvus néven palackozzák. A gyógyvíz mind fürdő-, mind ivókúra formájában alkalmas különböző betegségek gyógyítására. 540 méter mélyből tör fel a 40 °C hőmérsékletű A Salvus gyógyvíz a nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli-hidrogén – karbonátos - kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik.

Parád-Parádi – víz

A helység a XVIII. Századtól a Károlyiak uradalmi székhelye volt. A helység legismertebb és legfontosabb kincse többféle gyógyvize. Ezek egyike savanyúvíz, az úgynevezett Parádi-víz, a csevice kénes vegyületeket tartalmazó gyógyvíz. A másik fontos, főleg a gyógyászatban használt gyógyvíz a sósvíz, vagyis a timsós fürdővíz. Ezt már 1813-óta használják orvoslásra.

Kénes gyógyvíz

A Parádi kénes gyógyvíz a régi plakátokon szereplő elnevezés szerint égvényes, kénes, savanyúvíz, amely a mai megfogalmazás alapján alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvíz.

Mátraderecske – Mofetta

A Mátraderecske térségében felszínre érkező gáz nagy mennyiségű, erősen töredezett triász kori karsztvíztároló rétegekből származik. A mélységi eocén vulkáni andeziten keresztül a gáz a felszín közelébe szivárog, ott a gázrekesztő fiatal üledék takarója alól 1000 m mélységből átlagosan 400 l/óra intenzitással a felszínre tör. A mátraderecskei gyógygáz, a magyar balneológia egyedülálló kincse, mely jelentősen hozzájárul az érbetegekek, egyes reumatológiai kóresetek rehabilitációjához.

Mátraháza/Kékestető

A Mátrai Gyógyintézet két egysége a mátraházai és a kékestetői.

Az eredetileg is országos feladatokra létesített, korszerű betegellátó intézet, kihasználva Magyarországon egyedülálló klimatikus adottságait, a pulmonológiai betegek gyógyításának szolgálatában áll.

A csúcs közelében találjuk a kékesi szanatóriumot. Különösen az allergiások és asztmatikus megbetegedésekben szenvedők számára kedvező; a levegő por és pollen szegény.

Látnivalók:

Gyöngyös

Mátra Múzeum

Az ország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteménye. Itt őrzik Magyarország egyetlen teljes épségben előkerült mamutcsontvázát. További állandó kiállításai: vadászat történet, helytörténet, ásványok, ősmaradványok.


Ferences rendház és műemlékkönyvtár

Bepillantást nyerhetünk a rendház múltjába, jelenébe, és megcsodálhatjuk a könyvritkaságokat, a gyógynövénykertet, a sekrestyét.

Szent Bertalan templom

Hazánk egyik legnagyobb méretű, eredetileg gótikus, különleges alaprajzú barokk temploma. Itt található az Egyházi kincstár. Ma az ország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye.

 

Gyöngyösi Állatkert

A pici, de folyamatosan fejlődő állatkertben állatsimogató, egzotikus állatok, hüllőház, nagy macskák, valamint a hazai erdők és mezők állatai egyaránt megtalálhatóak.

Mátrafüred

A Gyöngyöshöz tartozó, 350 méter magasságban fekvő üdülőhely mai nevét az 1920-as években kapta. Itt végződik a Mátravasút egyik szárnya. Fő látványosságai az 1767-ben épült fogadalmi templom, a Bene-ház, a Palóc Babamúzeum, a Kozmáry és a Muzsla kilátók.

Sástó

Magyarország egyik legmagasabban fekvő tava található itt. Jellegzetessége az olajfúró toronyból átalakított 50 méter magas kilátó.

Mátraháza

A 650-700 méter magasan elterülő turisztikai központnál ágazik el a 24-es főút Kékestető felé. Itt található a tüdőszanatórium, valamint Mátraháza jellegzetes építménye az 1930-ban átadott Pagoda.

Az egyik legjobb túra-kiindulópont a Kékes és a Mátra belső része felé.

Kékestető

Hazánk legmagasabb csúcsa körül is kialakult egy üdülőközpont, melynek jelképe a tévétorony és az andezittorony. Meredek és lankásabb sípályái és sífutó útjai miatt télen különösen nagy népszerűségnek örvend. A kékesi adótoronyban található kilátót és körpresszót érdemes felkeresni.

Galyatető

Az ország második legmagasabb hegycsúcsa, mely szintén a második világháború előtt vált nyári és téli üdülőhellyé. A közeli Piszkés-tetőn csillagvizsgáló üzemel.

Mátraszentimre

Az ország legmagasabban (780-810 méter) fekvő községéhez tartozik Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás és Fallóskút. Nevezetességei közé tartozik a tájház, a Három falu temploma és a fallóskúti búcsújáróhely, Szentkút.

 

Parádfürdő

Cifra istálló és Kocsimúzeum. A díszes épületet az 1870-es években Ybl Miklós tervei alapján a Károlyi család építtette. A Cifra istállóban ma a gyönyörű lovak mellett kocsi múzeum és a lovaskocsi gyártás történetét bemutató kiállítás látható.

Parádsasvár

Parádsasvári Kézműves Ház: A Parádsasvári Kézművesház épülete 3 részből áll. Itt található az üvegmúzeum, ahol a Parádsasvári üveggyár közel 300 éves múltját bemutató magángyűjteménye, egyedi termékek és a kézi gyártáshoz használt fontosabb eszközök, szerszámok tekinthetőek meg. Az épületben található még egy Kristály és ajándékbolt, ahol ólomkristály alapanyagú, kézzel csiszolt egyedi díszműveket, kehely- és pohársorozatokat és kiegészítőket lehet vásárolni.

Gasztronómia

A Mátra ételeinek sajátosságát az adja, hogy a meghatározó palóc konyha elemei mellett a szlovák települések (Mátraszentimre és környéke, Szuha, Mátraalmás, Domoszló) hagyományos ételei is megtalálhatók. Napjainkra ezek sok tekintetben összeolvadtak. A különbözőségek mellett az azonos vonások könnyen fellelhetők, hiszen az életmód, a természeti környezet évszázadokon keresztül meghatározta az étkezési szokásokat. A Mátra erdőiben kora tavasztól késő őszig szedték a gombát, melyet gyakran hús helyett használtak. A ma igen borsos árú vargányából számtalan ételt készítettek, sőt az aszalt vargányából főzött savanyú leves böjti étel volt. A krumplis ételek is korán megjelentek, így a tócsni, a ganca, vagy a szlovák hatásra elterjedt sztrapacska ma mind a palóc, mind a szlovák konyha elemei között megtalálható. Egyre szélesebb a vadételek kínálata a térségben, melyeket gyakran variálnak palóc és szlovák ízekkel.

A borvidék fehérborai illatban, zamatban gazdagok, inkább lágy karakterűek. A hagyományos Olaszrizling, Hárslevelű, a Leányka, az Ottonel muskotály, a Rizlingszilváni mellett meghonosodtak a Chardonnay, a Szürkebarát, a Tramini és más minőségi fajták is. A borvidéken azonban a lágy fehérborok mellett megtalálhatóak a telt, nehéz fehér- és a testesebb vörösborok is.

 

Közlekedés

Megközelíthetőség közúton:

A hegység úthálózata jól kiépített. Körbeveszik a számozott főutak 3-as, M3-as autópálya, 21-es, 23-as 25-ös. A Mátrán keresztülvezető legfontosabb út pedig a Gyöngyöst Egerrel összekötő 24-es számú főút. A hegység belsejébe vezető másik fontos út a Pásztó – Galyatető összekötő út, ami Mátrakeresztest, Mátraszentimrét és településrészeit kapcsolja az úthálózatba. Ez az út Parád és Mátraháza között csatlakozik a 24-es főútba. A kékesi bekötőút Mátraházán ágazik ki a 24-es útból.

Az erdőgazdasági utak egy része aszfaltozott, közülük a Gyöngyösoroszi – Károlytáró -

Bagolyírtás útvonal gépjárművel is szabadon igénybe vehető.

 

Megközelíthetőség vasúton:

A Mátrát délről elkerülő 80-as számú Budapest – Sátoraljaújhely vasútvonalból Hatvannál ágazik ki a 81-es számú Pásztón és Bátonyterenyén át Salgótarjánba tartó egyvágányú fővonal, amely a Nyugati – Mátra megközelítését segíti. Szintén a 80-as vonalról ágazik le Vámosgyörknél a Gyöngyösre vezető szárnyvonal.

 

Erdei kisvasúttal:

A Mátrában régen kiterjedt kisvasúti hálózat üzemelt. Azonban mára mindössze két vasútvonalon indít vonatokat a Mátravasút. Gyöngyös – Mátrafüred és Gyöngyös – Gyöngyössolymos – Lajosháza között. Utóbbi vonalat 2009-ben meghosszabbították a nyomvonal egykor felszedett folytatását visszaépítve a Szalajkaházig.

Forrás: matrahegy.hu